Je káva zdravá? Káva a její účinky na zdraví

Účinky kávy na organismus

Je káva zdraváKáva je nejrozšířenějším nápojem na světě. Mnoho lidí si ji dopřává každý den a zároveň se vedou diskuse o jejích příznivých i nepříznivých účincích na lidský organismus. V tomto článku se zaměříme na přínosy a rizika pití kávy.

Pozitivní účinky kávy

Káva obsahuje mnoho bioaktivních látek, jako jsou polyfenoly, kyselina chlorogenová, kofein a další. Tyto látky mají pozitivní účinky na lidský organismus. Káva je například bohatým zdrojem antioxidantů, což je důležité pro ochranu buněk před oxidativním stresem a prevenci řady onemocnění. Podle Meziříčského a spol. (2014) může pití kávy snižovat riziko vzniku Alzheimerovy choroby a Parkinsonovy choroby.

Další studie také ukázaly, že konzumace kávy může snižovat riziko vzniku typu 2 diabetes (Zhang et al., 2001) a některých typů rakoviny, jako je například rakovina jater (Gavrieli et al., 2015). Studie publikované v odborném časopise "Journal of Clinical Gastroenterology" uvádí, že konzumace kávy může být spojena s až 40 % nižším rizikem vzniku rakoviny jater u lidí s chronickými jaterními chorobami. Podobné výsledky uvádí také studie publikované v časopisu "Journal of the National Cancer Institute".

Káva negativní účinky

Pití kávy má také své rizika a nežádoucí účinky. Jedním z nich je například zvýšené riziko vzniku osteoporózy a poruchy vstřebávání vápníku. Tento fakt podpořily i výsledky studie publikované v časopise Journal of Medicinal Food (Hallström et al., 2013). Dále může pití kávy způsobovat zvýšený krevní tlak u lidí s citlivostí na kofein (Nawrot et al., 2003). Také se uvádí, že nadměrná konzumace kávy může způsobovat nespavost, úzkost a neklid (Ferré, 2016). Kofein, obsažený v kávě, může také způsobovat zvýšené vylučování vápníku močí a tak přispívat k vývoji močových kamenů (Massey et al., 2005).

Káva a zdraví

Závěrem lze říci, že konzumace kávy může mít pozitivní i negativní účinky na zdraví. Je tedy důležité dbát na to, aby konzumace kávy byla umírněná a aby byly dodržovány zásady zdravého životního stylu. Lidé s kardiovaskulárními problémy by se měli poradit se svým lékařem ohledně množství kávy, které mohou bezpečně konzumovat.

Zde naleznete odkazy, ve kterých se zabýváme vlivem a účinky kávy na různé druhy nemocí:

Artróza Bolest žaludku Cukrovka Divertikulitida Epilepsie Hypertenze Hypotenze Osteoporóza Revma Trombóza

Je káva zdravá? Káva a její účinky na zdraví - 2197969 - Účinky kávy na organismus

Účinky kávy na organismus