Kafe v těhotenství

Pokud potřebujete svůj ranní šálek kávy, může se vám nyní během těhotenství zdát obtížné omezit nebo úplně vypustit kofein. Obavy z vlivu kofeinu na plod jsou pochopitelné. Ale nezoufejte! Existují doporučené limity kofeinu pro těhotné ženy a také alternativy ke kávě, abyste si mohli užít nápoj bez obav. Přečtěte si více a užijte si svůj oblíbený ranní rituál i během těhotenství.

Kofein v těhotenství

Kofein je chemická, přírodní látka-stimulant, která se vyznačuje schopností povzbuzovat nervový systém člověka – oddaluje únavu, zvyšuje pozornost a čilost. Přírodně je obsažen nejen v kávě, ale také v čaji nebo kakau. Ačkoli oficiální doporučení porodníků a gynekologů je maximální denní dávka kofeinu v těhotenství 200 mg nebo méně, někteří odborníci se domnívají, že i menší množství kofeinu během těhotenství může představovat rizika. Pojďme si téma pití kávy v těhotenství přiblížit podrobněji.

Kafe v těhotenstvíKáva v prvním trimestru

I když vám kofein nemusí dělat nic špatného, v raném těhotenství se vaše tělo může vzbouřit a nesouhlasit. Zvláště v období prvního trimestru zažívá organismus ženy bouřlivý hormonální vývoj, který se navenek projevuje ranními nevolnostmi nebo vyhýbáním se určitým pachům a chutím…nevyjímaje kávy.

Kofein může také zvýšit četnost některých těhotenských problémů, jako je například časté močení nebo pálení žáhy

Kofein obsažený v kávě prochází placentou do plodové vody a krevního oběhu dítěte. Zatímco váš organismus kofein zpracovává a odbourává, tělíčko miminka kofeinovou dávku zpracovává déle. V důsledku je tedy plod vystaven účinkům kofeinu mnohem déle. Pití kávy v prvním trimestru se proto snažte omezit.

Možnosti, jak omezit kofein v těhotenství:

Existuje tedy dostatečné množství důvodů, proč omezit množství kofeinu v těhotenství. Přinášíme zde pár užitečných tipů:

  • Snižte množství kofeinu ve svém denním životě – pokud jste milovnicí kávy, čaje nebo coca coly, nebude pro vás snižování denní dávky kofeinu pravděpodobně jednoduché. Uberte postupem času na četnosti hrnků kávy a čaje. Jiné kofeinové nápoje vynechejte (nezdravá kola, energetické nápoje)
  • Začněte pít kávu s nižším obsahem kofeinu – všeobecně, některé druhy arabik mají nižší množství kofeinu. Pokud jste zvyklá pít směs arabiky a robusty, začněte pít čistou arabiku
  • Přejděte na bezkofeinovou kávu – ta bude pro období vašeho těhotenství nejvhodnější.

Bezkofeinová káva v těhotenství

Pití bezkofeinové kávy je v těhotenství bezpečné a může být alternativou pro těhotné ženy, které si přejí užívat plné chutě kávy každý den.

Je si však třeba uvědomit, že bezkofeinová káva stále obsahuje malé množství kofeinu, a to v průměru zhruba 2-5 mg na šálek (v porovnání s běžnou kávou, která obsahuje 70-140 mg kofeinu na šálek). Proto by těhotné ženy měly i při konzumaci bezkofeinové kávy dodržovat střední míru a nepřekračovat příjem kofeinu na více než 200 mg denně.

Pití kávy v těhotenství ano, či ne?

Někteří vědci vyřkli předpoklad, že kofein způsobuje zúžení krevních cév v děloze a placentě, což může snížit přívod krve plodu a inhibovat jeho růst. Další nám říká, že se nadměrné užívání kofeinu v těhotenství (nad 200 mg denně) spojuje s pomalejším růstem dětí ve věku 4 let a přetrvávající do věku 8 let. 

Jiné studie nenašly žádnou souvislost mezi umírněnou konzumací kofeinu v těhotenství (méně než 200 mg denně) a porodními komplikacemi, jakými jsou například nízká porodní hmotnost, předčasný porod nebo potrat. 

To je důvod, proč s rozumnou konzumací kofeinu a tudíž i s pitím kávy v těhotenství nemá problém široké kolegium lékařské komunity.

Chcete ochutnat naši bezkofeinovou kávu? Klikněte na odkaz uvedený níže.
Bezkofeinová káva pro těhotné

Kafe v těhotenství - 2198011 - Kafe v těhotenství

Kafe v těhotenství