Příprava kávy ve french pressu - tajná zbraň pro skvělé kafe doma

French press, známý také jako press pot nebo plunger pot, je jednoduchý kávovar používaný k přípravě kávy. Byl vynalezen v 19. století, přičemž přesné datum a autorství jsou stále předmětem diskusí. Některé zdroje připisují vynález francouzskému nábytkáři a vynálezci Louisovi-Camilleovi Maillardovi (1929). Nicméně existují také indicie o předchozích verzích kávovaru podobného principu.

Příprava kávy ve french pressu

Příprava kávy ve french pressuje relativně jednoduchá a dá se shrnout do několika základních bodů. Následující postup Vám pomůže připravit vynikající kávu ve French press:

1. Zvolte správný poměr kávy a vody: Doporučujeme použít poměr 1:15, což znamená jednu dávku kávy na 15 dávek vody. Například pokud chcete připravit 2 šálky kávy, použijte 30 gramů kávy a 450 ml vody.

2. Namelte kávu: Použijte čerstvě mletou kávu středně hrubého mletí. Hrubší mletí zabrání tomu, aby se káva příliš extrahovala a byla tak hořká.

3. Připravte French press: Otevřete víko French pressu a vyjměte píst. Zkontrolujte, zda je filtrační část čistá a beze zbytku od minulé přípravy kávy.

4. Samotná příprava: Nasypejte mletou kávu do French pressu a postupně zalijte horkou vodou (90-96 °C). Vyvarujte se nalévání vřelé vody! Nasaďte píst na hladinu nápoje ve french pressu.

5. Cca po dvou minutách zvedněte píst a kávu odspodu promíchejte, aby se dobře extrahovala. Poté opět nasaďte víko pressu na hladinu a nechte nadále luhovat. Káva by se měla ve french pressu extrahovat cca 3-4 minuty.

6. Stlačení pístu: Pomalu a opatrně tlačte píst nádoby french pressu dolů, aby se káva oddělila od kávové sedliny.

7. Nalití a podávání: Po stlačení pístu rozlijte kávu do šálků nebo konvičky. French press držte za rukojeť a přelévejte kávu pomalu, aby se zabránilo přelití.

Káva z french pressu

má mnoho výhod. mezi tři nejvýznamnější patří:

Plné aroma: Díky použití hrubší mletí a delšímu kontaktu mezi kávou a vodou umožňuje French press plné extrahování aromatických olejů z kávy, což přispívá k intenzivní chuti a vůni nápoje.
Jednoduchost: Příprava kávy ve french pressu je relativně snadná a nevyžaduje složité nastavení ani elektrické přístroje. Stačí horká voda, čerstvě mletá káva a pár minut času.
Kontrola extrakce: S french pressem máte plnou kontrolu nad dobou extrakce a můžete si přizpůsobit sílu kávy dle svých preferencí.

Podávejte kávu okamžitě po přípravě, abyste si užili její čerstvou chuť a vůni. V nepúoslední řadě je důležitý samotný výběr kvalitní kávy. Tou je například naše Ušatá káva - káva, která Vám naslouchá.

Ochutnat Ušatou kávu

Příprava kávy ve french pressu - tajná zbraň pro skvělé kafe doma - 2198128 - Káva z french pressu

Káva z french pressu