Hrubost mletí kávy - klíčový faktor pro dokonalý šálek kávy

Hrubost mletí kávy je důležitý faktor, který ovlivňuje chuť a aroma vašeho šálku kávy. Proto je důležité znát správnou hrubost mletí kávy pro různé způsoby přípravy. Při mletí kávových zrn totiž dochází k mechanické poruše buněk, které uvolňují obsažené aromatické oleje a ty jsou příčinnou toho, že má mletá káva svou specifickou chuť a vůni.

Důležitost hrubosti mletí spočívá v tom, že čím hrubší mletí, tím déle by mělo trvat vyluhování kávy, naopak čím jemnější mletí, tím kratší doba luhování. Ukázkovým příkladem protikladu je způsob mletí kávy pro přípravu espressa (jemné mletí), kde extrakce proběhne během několika sekund až desítek sekund a cold brew (extrémně hrubé mletí), kdy se káva namáčí ve vodě min. 16 hodin nebo i déle. Pojďme si představit ty nejznámější druhy přípravy a mletí.

Hrubost mletí kávy do moka konvičky

Jak umlít kávu do moka konvičky? Pro přípravu kávy v moka konvičce se doporučuje středně hrubé mletí kávy. Jak uvádí specialista na kávu Scott Rao, mletí by mělo být "jako hrubý cukr". Při příliš hrubém mletí se káva nedostatečně extrahuje a chuť bude slabá. Naopak, příliš jemné mletí může vést ucpání trysky a proudu vody, káva se tak může připálit.

Hrubost mletí kávy na espresso

Jak umlít kávu na espresso? Pro přípravu espressa je potřeba velmi jemné mletí kávy, které by mělo být téměř jako prášek. Espresso je totiž připravováno tlakem a použití jemně mleté kávy umožňuje získat maximální chuť a aroma. Pozor však na extra jemně namletou kávu, která by byla ve finále hořčí.

French press hrubost mletí

Pro přípravu kávy ve French Pressu by mělo být mletí kávy hrubší než pro moka konvičku. Podle specialisty na kávu Erica Rosendahla by mělo být mletí kávy "jako hrubý mořský písek". Příliš jemné mletí vede k protlačení na sítku, nebo způsobuje zůstatek kávové sedliny na dně šálku.

Hrubost mletí na aeropress

Pro přípravu kávy v AeroPressu se doporučuje střední až jemné mletí. Jak uvádí James Hoffmann, mletí by mělo být "jako hrubý cukr". Tento typ mletí umožní optimální extrakci kávy a získání plné chuti a aroma.

Mletí kávy na turka

Pro přípravu kávy na turka se doporučuje velmi jemné mletí kávy, téměř jako prášek. Jak uvádí specialista na kávu Brian W. Jones, mletí by mělo být "jako kakaový prášek". Tento typ mletí umožní optimální extrakci kávy a získání plné chuti a aroma.

Hrubost mletí kávyHrubost mletí kávy pro Moca

Pro přípravu kávy v Moca konvičce se doporučuje středně hrubé mletí kávy. Jak uvádí specialista na kávu David Schomer, mletí by mělo být "jako hrubý cukr". Tento typ mletí umožňuje optimální extrakci kávy a získání plné chuti a aroma.

 

Je důležité si uvědomit, že hrubost mletí kávy je pouze jedním z faktorů, který ovlivňuje chuť a aroma vašeho šálku kávy. Další faktory, jako kvalita kávy, množství použité kávy a správná teplota vody, také hrají důležitou roli. Proto je vhodné s těmito proměnnými experimentovat, abyste získali optimální výsledek.

V každém případě je důležité používat kvalitní kávu a mít k dispozici kvalitní mlýnek na kávu, který vám umožní dosáhnout požadované hrubosti mletí. Pokud si nejste jisti, jakou hrubost mletí kávy pro daný způsob přípravy použít, obraťte se na nás, rádi Vám poradíme.

Tento článek Vám přinesla Ušatá káva - káva, která Vám naslouchá

Prozkoumat Ušatou kávu

Hrubost mletí kávy - klíčový faktor pro dokonalý šálek kávy - 2198433 - Hrubost mletí kávy

Hrubost mletí kávy