Putování za kávou v severním Thajsku: Organická farma v Chiang Mai

Putování za kávou v severním ThajskuVášeň ke kávě dokáže zavést na opravdu neobvyklá místa...

A to je náš příběh, který se odehrál v červnu 2023, kdy se naše svatební cesta proměnila v jedno velké dobrodružství, spojené s objevováním nové kultury a především světa kávy – konkrétně celého procesu od sázení kávovníku až po pití kávy z upražených zrnek z organické kávové plantáže.

Tuto možnost jsme měli díky plánované návštěvě Nine One Coffee v horské oblasti Chiang Mai, kdy se nám po celý den věnoval majitel organické kávové farmy Mr. One.

Kávová oblast Chiang Mai

Chiang Mai se nachází v severní části Thajska (od Bangkoku je vzdálena 685 km severně). Jedná se o druhou největší provincii v Thajsku (1,76 miliónů obyvatel), ve stejnojmenném městě bydlí cca 150 000 obyvatel. Je to hornatá oblast, bohatá na historii, kulturu a také typickou thajskou kuchyni.

Pěstitelům kávy se v této oblasti daří, jelikož kávovníky oceňují chladnější severské teploty a zároveň jim prospívá bohatá, tmavá půda, která je domovem mnoha dalších původních rostlin.

Tomu dosvědčuje také fakt, že jen v samotném srdci provincie (město Chiang Mai) je více
než 1000 kaváren – kavárny nejrůznějších typů jsou opravdu na každém rohu!☺

Nine One Coffee Organic Farm

Sázení kávovníků na organické farmě Nine One CoffeeNine One Coffee Organic Farm začala svou cestu již v roce 1998, kdy byl zasazen první kávovník a v roce 2003 zpracována první kávová zrna Arabiky. Farma využívá příznivých přírodních podmínek a na svých plantážích má přibližně sto tisíc kávovníků.

Jedná se o soubor několika organických kávových plantáží (o tom, jak reálně vypadají si přečtěte níže), kde se pěstuje káva bez jakýchkoliv chemických či jiných zásahů. Dnes jich na světě moc není, protože ačkoliv zvyšují kvalitu a hodnotu kávových zrn, zrna po dozrání dosahují menší velikosti než u farmy s chemickými zásahy – úroda je tak menší.

Úroda Nine One Coffe činí necelých 800 kg, neustále se však sadí další rostlinky a předpoklad je takový, že produkce v příštích letech poroste.

Přímo na farmě jsme zjistili, že Nine One Coffee Organic Farm má zajímavý původ - dříve to byla čajová plantáž nazývaná „les Miang" (v thajštině Miang znamená čaj). Thajci totiž měli zvyk žvýkat čajové lístky mezi jednotlivými jídly. Tento zvyk se však pomalu vytratil. Proto místní farmáři začali přicházet o hlavní zdroj příjmů a začali hledat alternativní rostliny pro pěstování.

Dnes se na kávové plantáži Mr. One najdou stromy čajovníku, už však ale ojediněle. Měli jsme možnost listy ochutnat a po prvním pocitu trpkosti jsme cítili čajové aroma, které listy přinášejí. Jestli budete mít někdy příležitost, doporučujeme ochutnat☺

Udržitelné pěstování kávy na prvním místě – náš příběh

sázení kávovníků v ThajskuNa cestu jsme se vydali 23. června v ranních hodinách, kdy jsme se společně s majitelem farmy Mr. One a jeho neteří Bo potkali u základny Nine One Coffee, která se nachází asi 40 minut autem od města Chiang Mai. Odtud jsme jeli terénním autem do horské džungle (jízda cca 5 km, díky náročnému terénu jsme jeli přes 20 minut), kde se v nadmořské výšce okolo 1500 m n. mořem nachází kávové plantáže.

Naivně jsme si mysleli, že to bude velká plocha v přírodě, kde budou kávovníky hezky „nařádkované“ jeden vedle druhého, ale takhle to na organické farmě nefunguje☺ Kávovníky byly malé nebo větší stromečky, které rostly pod velkými vzrostlými stromy přímo v džungli, v terénu, mimo vyšlapaný chodníček. Zkrátka jedna velká džungle plná kávovníků a čisté přírody, bez zásahu člověka. 

Mr. One nám cestou napříč džunglí, kterou znal jak své boty, vyprávěl o důležitosti pěstování kávy v symbióze s místní přírodou. Tím, že on a jeho lidé (primárně rodinní příslušníci) ponechávají stávající stromy nedotčené a využívají jejich stínu pro růst kávovníků, se jim daří celý ekosystém a biodiverzitu této oblasti udržovat v rovnováze. Celá tato farmářská lokalita je ekologická a šetrná k přírodě.

Pěstování kávovníků v této lokalitě – na strmých svazích džungle vyžaduje vytrvalou péči a hnojení (jen přírodní, z toho co poskytne samotná příroda – např. listí, kvalitní půda), aby rok co rok přinášel každý kávovník své ovoce a v nejlepší kvalitě.

Sklizeň na farmě probíhá ručně a třešně se sbírají postupně, proto je třeba se k jednotlivým stromům vracet i několikrát. Jde tak o náročnou práci, nejen díky terénu ale i počasí a lidskému faktoru.

metoda washesKdyž jsme ušli kus cesty džunglí (která se nám zdála nekonečná), nám Mr. One ukázal sázení malých rostlinek kávovníků v organických podmínkách – jedná se o malé sazeničky, které vyrostou ze zralých zrn za několik týdnů, ty se pak přesadí do volné přírody. Ukázal nám důležitost a péči při celém procesu sazení a pak jsme byli na řadě my, abychom si sami pár rostlinek zasadili. Samozřejmě za odborného dozoru☺ Zhruba za pět let námi vysázené kávovníky budou připraveny k první sklizni, u které jak doufáme nebudeme chybět!

Cestou zpět jsme si udělali malou zastávku a podívali se také do zpracovatelské části farmy, která se rovněž nachází přímo v horách a byla ručně vybudována majitelem před několika lety. Nachází se zde zázemí pro pracující zaměstnance, prostor pro třízení zrn (aby se nekvalitní zrna vůbec nedostala k procesu pražení) a rovněž zde probíhá šetrné zpracování kávových třešní metodou „washed“. To vše pouze za použití ručně vyrobené vodní elektrárny. Jde o zajímavou, ale přitom mravenčí práci, probíhající v tamních podmínkách jak jinak než „handmade“. Nikdy jsme si s Tomem při pití kávy ani neuvědomovali, kolik času a dřiny stojí za jedním šálkem tohoto černého, kofeinového nápoje. A co teprve v té organické podobě!

Po odpoledním příjezdu zpět na „základnu“ farmy na okraji města Chiang Mai jsme celý krásný den ukončili nad šálkem skvělé kávy v kavárně majitele farmy.

Degustace kávy v ThajskuV nabídce je 16 druhů káv, s možností různých metod příprav – my jsme se pustili do filtru, který specificky ukazuje na tóny kávy. Byli jsme ohromeni rozmanitostí a kvalitou kávy, kterou tato farma produkuje. A taky jsme vyzkoušeli připravovaný nový blend!

S příslibem brzkého shledání jsme se s přátelskými Mr. One a Bo rozloučili a nakoupili jejich lokální produkty vlastní produkce – kromě kávy (samozřejmost) jsme koupili třeba banánové chipsy smažené v kokosovém oleji nebo také speciální odrůdu fialové rýže. Jo a taky banana bread na cestu – mňam!

Naše cesta do Nine One Coffee Organic Farm byla unikátní výpravou do srdce thajského kávového průmyslu. Měli jsme možnost na vlastní oči vidět, ale také zakoušet celý proces přípravy kávy – od samotného zrnka po šálek kávy. Káva je zde produktem, kterému se dává maximum energie a péče – proto vždy výsledek stojí opravdu za to.

Tato kávová farma slouží jako vzor pro ostatní farmáře v regionu, ukazuje jim, že je možné pěstovat kávu bez poškození ekosystému a zároveň ukazuje na možnosti, jak vytěžit z její obliby.

Naše putování za kávou v Chiang Mai nám rozšířilo naše chápání toho, jaká může být role kávy v našem světě. Jsme vděční za možnost poznat farmu Mr. One a za to, že jsme se i díky výsadbě kávovníků stali součástí příběhu této farmy.

Ať už si kdykoliv dopřejeme šálek kávy v naší Ušaté kavárně ve Štramberku nebo v cizině při další cestě za kávou, nikdy na toto ryze přátelské a milé setkání nezapomeneme.

 

Kája a Tom

Putování za kávou v severním Thajsku: Organická farma v Chiang Mai - 2198545 - Putování za kávou v severním Thajsku: Nine One Coffee Organic Farm

Putování za kávou v severním Thajsku: Nine One Coffee Organic Farm