Káva na lačno. Dobrý nápad, nebo zbytečný hazard?

Káva je první nápoj, kterým nový den začíná velká část lidské populace. Díky šálku kávy se člověk lépe probouzí a rychleji se nastartuje. Velmi často se setkáváme se situací, že lidé pijí kávu na lačný žaludek. Tento zvyk má mnoho odpůrců i zastánců. V našem článku se podíváme na vědecké důkazy a expertní názory týkající se pití kávy na lačno.

Káva na lačno

Káva na lačný žaludekje vlastně "rituál" vypití šálku kávy po probuzení, před tím, než něco sníte. Tento trend je stále populárnější, zejména mezi těmi, kteří hledají způsob, jak maximalizovat účinky kofeinu obsaženém v kávě a dosáhnout lepšího výkonu během dne.

Proč by mohla být káva na lačno zajímavá? Pro mnoho lidí je ranní káva prvním krokem ke správnému probuzení. Pitím kávy na lačno organizmus rychleji absorbuje kofein - stimulant, protože nemáte v žaludku žádnou potravu, která by absorbci zpomalila. To může vést k rychlejšímu nabuzení a ke zlepšenému výkonu v průběhu ranních hodin.

Podle studie publikované v časopise Plos one, která se zaměřila na vliv kávy na lačno na výkon, zjistili vědci, že účinky kávy na psychickou výkonnost a bdělost byly signifikantně výraznější v porovnání s konzumací kávy po jídle. To naznačuje, že káva nalačno může být tipem, jak rychle získat potřebnou energii pro náročný den.

Dalším důvodem, proč mnoho lidí pije kávu na lačno, je přesvědčení, že to pomáhá s hubnutím. Některé studie naznačují, že kofein může zvýšit bazální metabolismus a zrychlit spalování kalorií. Když si kávu dopřejete na lačno, tělo ještě nemá energii z jídla a může tak spalovat tukové zásoby efektivněji. Avšak je třeba poznamenat, že účinek kávy na hubnutí je stále předmětem výzkumu, a výsledky studií nejsou jednoznačné. Důležité je ale dbát na to, abyste nepřekračovali maximální denní dávku kofeinu, která se pohybuje okolo 400 mg, proto, abyste se vyhnuli nežádoucím účinkům.

Pití kávy na lačno - rizika

Káva na lačnoI když pití kávy na lačno může nabídnout několik potenciálních výhod, není to pro každého z nás vhodné. Existují určité skupiny lidí, kteří by měli být opatrní:

1. Lidé s citlivým žaludkem: Konzumace kávy na lačno může způsobit žaludeční nevolnost a poruchy trávení. Tato situace se nejčastěji vyskytuje u pacientů, kteří trpí syndromem dráždivého tračníku, ale zahrnuje také jedince, kteří bojují s refluxem, žaludečními vředy nebo častým pálením žáhy.

2. Diabetici: Káva může ovlivnit hladinu cukru v krvi, takže diabetici by měli monitorovat své hodnoty a konzumovat ji s opatrností.

3. Osoby s nespavostí: Pokud jste náchylní k nespavosti, může být lepší se vyhnout pití kávy na lačný žaludek a neprohlubovat případné problémy se spánkem.

Káva nalačno může být zajímavým způsobem, jak využít přínosy kávy k rychlejší probrání ze spánku a možná i na podporu metabolismu. Nicméně, neexistuje jednoznačný návod, který by vyhovoval všem. Je důležité brát v úvahu svůj vlastní zdravotní stav, tolerance kofeinu a individuální preference.

Náš článek poukazuje nejen na výhody a rizika konzumace kávy na lačno, ale také zdůrazňuje důležitost individuálního přístupu a konzultaci s odborníky. Než začnete s pitím kávy na lačno, měli byste zvážit svůj zdravotní stav a preference.

Pokud se rozhodnete vyzkoušet kávu na lačno, je důležitá kvalita samotné kávy, kterou konzumujete. Káva získává své unikátní aroma a chuť díky svému původu zrn, způsobu pražení a způsobu přípravy. Volba kvalitní kávy může zlepšit vaši celkovou zkušenost a požitek z konzumovaného nápoje. Investice do čerstvě mleté kávy z kvalitních zrn a používání vhodné metody přípravy, jako je například french press nebo filtr přináší výrazné rozdíly v chuti a aroma vaší kávy.

Vyzkoušet Ušatou kávu

Zdroj: Rétey, J.V. et al. (2007). "Caffeine consumption, sleep, and affect in the natural environments of depressed insomniacs." PLOS ONE, 2(8), e657

Káva na lačno. Dobrý nápad, nebo zbytečný hazard? - 2198468 - Káva na lačno

Káva na lačno