Kolik kofeinu je v kávě?

Zajímali jste se někdy o obsah kofeinu v kávě nebo o to, jaký vliv má kofein na náš organismus? Možná vás také zajímá, jaké jsou negativní účinky konzumace kofeinu. V tomto článku se zaměříme právě na kofein a přiblížíme vám jeho vlastnosti. Začneme definicí kofeinu.

Co je to kofein?

Kofein (latinsky coffeinum), je přírodní alkaloid, objevený v roce 1819 německým chemikem Ferdinandem Rungem. Ten jej definoval jako hořkou krystalickou látku, bílé barvy s psychoaktivními stimulačními účinky.

Co obsahuje kofein?

Čistý kofein nalezneme standardně v kávových zrnách, čajových lístcích, či v kakaových bobech. V upravené nebo v čistě chemické podobě ho najdeme v různých lécích, kolových nebo energetických nápojích a ve fitness suplementech.

Maximální denní dávka kofeinuJe kofein droga?

Pod pojmem droga si většinou každý z nás představí látku, po jejímž užitíje člověk jako smyslů zbavený, čí vysmátý od ucha k uchu. Avšak není tomu tak. I přesto, že Vám kofein po jeho užití nezpůsobí halucinace, působí na centrální nervovou soustavu a tím ovlivňuje činnost mozku, v některých případech i navozuje pocit štěstí a klidu. Účinky kofeinu na lidský organismus jsou veskrze pozitivní, přesto může vzniknout

Závislost na kofeinu

Takže ano, kofein je droga! Dokonce jedna z nejrozšířenějších na světě. Není divu, že se těší tak velké oblibě. Závislost na kofeinu je jedna z nejméně regulovatelných závislostí, obzvláště u mladistvých, kterým může způsobit zdravotní komplikace a nesprávný vývoj. Kofein, jak již víme, je obsažený ve vícero potravinách. Tudíž i snadno dostupný dětem a dospívajícím. Dospělý člověk se však této drogy bát nemusí, je pro něj prakticky neškodná.

200mg kofeinu

Přesně tuto dávku označují odborníci z EFSA za bezpečnou. Pokud jste nastávající maminka nebo kojící matka, tak v tomto případě Vám doporučíme přečíst si navíc náš článek: Káva v těhotenství nebo Káva při kojení. Jste-li však zdravý, dospělý člověk, můžete tuto dávku překročit. To, jaká je bezpečná dávka kofeinu se dozvíte níže.

Jaká je maximální denní dávka kofeinu?

Dle studie FDA, je doporučená denní dávka kofeinu maximálně 3,5 mg/kg vaší tělesné váhy, a zároveň dodávají, nepřesáhnete-li dávku 400mg, nemáte se čeho bát. V opačném případě Vás může rozbolet hlava, dostavit se úzkost, či nervozita. Tyto příznaky, podobně jako u cigaret, či jiných návykových látek, v člověku naopak vyvolávají nutkání dát si další šálek kávy a tím do sebe dostat ještě více kofeinu. Což má za následek stupňující se potíže, které mohou vést až k intoxikace.

Kolik kofeinu je v kávě?

Kolik kofeinu obsahuje káva záleží hned na 4 faktorech:

  • o jakou jde odrůdu kávy - Robusta obsahuje až 2,7%, kdežto obsah kofeinu v kávě Arabica je do max 1,5%
  • na pražení - za specifických podmínek lze při pražení zmenšit % obsahu kofeinu v zrnech, není to však velmi rozšířený, či využívaný způsob.
  • na způsobu přípravy - kávu si můžete připravit nejen jako espresso, tedy v kávovaru, ale také na filtru, například překapáváním. Závisí tedy na teplotě vody, času extrakce.
  • na dávkování - obvyklá porce kávy na espresso je 8g, pouze na doppio 16g (dvojitá)

Pokud si dáte espresso (30ml) z kvalitní výběrové kávy, přípravíte kávu v pákovém kávovaru, a porce kávy bude 8g, množství kofeinu v kávě bude mezi 60 až 80mg.

Existuje smrtelná dávka kofeinu?

Za smrtelnou dávku kofeinu považují instituce FDA a EFSA 10000mg, což odpovídá zhruba 80 až 120 šálkům espressa o obsahu 30ml s 80mg kofeinu. Upozorňují však, že tato dávka je individuální a záleží na mnoha doprovodných faktorech, jako je zdraví, váha, či věk. Pro představu, kdyby jste chtěli vypít 80 šálků espressa, vypili by jste celkově 2,4 litrů kávy.

Vezmeme-li v potaz, že průměrný dospělý člověk vypije za den 2 až 3 litry tekutin, nepili by jste po celý den prakticky nic jiného než kávu. Je proto velmi nepravděpodobné, že byste se právě kofeinem předávkovali.

Nyní už bezpečně víte, kolik naší kvalitní Ušaté kávy můžete vypít. Tak si nyní odskočte jednu připravit a poté přejděte na další zajímavý článek, ve kterém se třeba dovíte, jak si připravit kávu, tak aby obsahovala co nejméně kofeinu? I na tohle téma máme článek: Nejlepší bezkofeinovová káva

Toto téma Vám zpracoval tým Ušaté kávy...kávy, které Vám naslouchá
Prozkoumat nabídku Ušaté kávy

 

Kolik kofeinu je v kávě? - 2198318 - Kolik kofeinu je v kávě

Kolik kofeinu je v kávě