Co je cold brew? Osvěžující káva luhovaná za studena

Co je cold brew?

Cold brew (z angličtiny - čti kold brú), v doslovném překladu „studený nápoj“ je v našem případě káva luhovaná za studena. Cold brew přináší osvěžující chuť a intenzivní aroma. Takto připravovaná káva za studena se stává každoroční, nedílnou součástí letního nápojáku i v naší Ušaté kavárně.

Vychutnat si studený nápoj plný kávových esencí je skvělým způsobem, jak se osvěžit a zároveň „dotankovat“ svou denní dávku kofeinu v létě. Pokud se chcete dozvědět, jak si připravit skvělý cold brew doma a na co nezapomenout, tak čtěte dál…

Domácí cold brew

Důležitým krokem je správný výběr druhu kávy. Pro přípravu cold brew je za nás ideální volba sáhnout po kyselejším typy kávy, protože v parných, letních dnech více osvěží a vyniknou v něm jemné květinové tóny. Proto u nás v kavárně kávu za studena připravujeme z africké kávy, jakou je např. etiopská, keňská nebo Burundi.

Základem je používat vždy čerstvě praženou kávu, ideálně ne starší jak měsíc a správně si ji namlít. Doporučujeme používat hrubě mletou kávu. Takto namletá káva má větší povrch namletých zrn a umožňuje tak větší kontakt s vodou a delší extrakci, která vede k bohatějším a hlavně jiným chutím, než které zažijete při běžné přípravě kávy.

Cold brew poměr

Poměr kávy a vody je dalším klíčovým faktorem pro dosažení dokonalého cold brewu. Doporučujeme poměr 1:10, tzn., že na jeden díl hrubě mleté kávy připadá deset dílů vody.

Příprava cold brew

Domácí cold brewNyní přejděme k samotné přípravě. Nejjednodušším způsobem je použití French pressu. Do něj vložte kávu a zalijte ji studenou vodou podle doporučeného poměru. Dobře promíchejte, aby se káva rovnoměrně namočila, a zavřete víčko French pressu. Nechte kávu v ledničce luhovat nejméně 16 hodin. Čím déle se káva luhuje, tím se plněji rozvíjí její chuť a aroma. Pomalá extrakce umožňuje uvolnit to nejlepší z vaší kávy. Proto se nebojte nechat kávu extrahovat až 24 hodin, abyste dosáhli maximálního potenciálu chutí a vůně.

Po uplynutí požadované doby luhování obsah nádoby ještě promíchejte a posléze pomalu stiskněte píst French pressu dolů, abyste oddělili kávovou usazeninu od hotového nápoje. Pokud nemáte French press, můžete použít i jinou vhodnou nádobu s jemným sítem nebo pro přefiltrování použít papírový filtr nebo plátýnko. Důležité je oddělit pevnou kávu tak, abyste získali čistý filtrát.

Nyní je váš cold brew připravený! Doporučujeme ho podávat s ledem a doplněný plátkem citrónu. Cold brew je skvělý sám o sobě, je bohatý na přirozené chutě a má nižší kyselost než tradičně připravená káva. Jeho studená a osvěžující povaha ho činí ideálním nápojem pro letní měsíce.

Jednou z hlavních výhod cold brewu je jeho hladší a méně hořká chuť. Díky dlouhému luhování kávy v chladné vodě se extrahuje méně hořkých a kyselých složek, které jsou obvykle přítomné v horkém nálevu. Výsledkem je nápoj s bohatým a plným tělem, který umožňuje vyniknout různým chutím kávy.

Další výhodou cold brewu je jeho vysoký obsah kofeinu. Díky dlouhému luhování se kofein i další složky kávy dostávají do vody ve větším množství než při tradiční přípravě. To znamená, že si můžete vychutnat osvěžení a energetický stimul v jednom.

Cold brew s mlékem

Pro toho, komu se tato studená káva zdá silná, doporučujeme přidat do nápoje kromě ledu i mléko nebo smetanu, která cold brew dokonale zjemní.

Připravit cold brew doma je snadné a zábavné. Stačí si vybrat kvalitní kávu, dodržet správný poměr kávy a vody a nechat ji luhovat v chladu. Poté si můžete vychutnat výsledný cold brew plný chutí a energie. Takže když budete toužit po studeném osvěžení v horkých letních dnech, nezapomeňte si připravit svůj vlastní cold brew a užijte si nápoj, který vás ochladí a povzbudí atypickým způsobem…..nebo se na něj zastavte přímo k nám do Štramberku, do Ušaté kavárny.

Přejít na vhodnou kávu pro přípravu Cold Brew

Co je cold brew? Osvěžující káva luhovaná za studena - 2198431 - Co je cold brew

Co je cold brew