Letošní Štramberské veleucho má nový rekord!

Štramberské veleucho pokořilo nový rekord!

Slavnosti Štramberských ušíV sobotu 27. dubna 2024 se štramberské náměstí zaplnilo specifickou, perníkovou vůní a pohodovou atmosférou. Konaly se tu již tradiční slavnosti Štramberských uší, které letos přilákaly velký počet návštěvníků z širokého okolí. Jde o velký svátek všech místních pekařů, pečících tuto legendární sladkou pochoutku a nejenom tu. Počasí přálo, a tak si všichni návštěvníci a místní tuto akci, protkanou soutěžemi v pojídání plněného štramberského ucha a vystoupeními hned několika kapel, naplno užili.

O výrobu a pečení veleucha se postaral zkušený tým pod vedením místního pekaře štramberských uší Ladislava Hezkého. Zahájení proběhlo cca ve 13 hodin.

Předpřipravené těsto se nejprve muselo ručně vytvarovat a rozválet, poté bylo s velkou opatrností přeneseno z obrovského stolu na rozpálenou pánev, která byla ohřívána zespodu i ručními hořáky, které pekaři mistrně ovládali. Veleucho se peklo na obří pánvi, která byla pro tuto příležitost na náměstí speciálně instalována. Následně pečené ucho bylo vloženo do tvarovací formy.

Slavnosti Štramberských uší

Štramberské VeleuchoV 16.45 hodin nastal dlouho očekávaný moment - slavnostní vytažení veleucha z formy, ve které dlouho chladlo. Přihlížející s napětím sledovali, jak pan Hezký za pomoci dvou pomocníků maxi výrobek opatrně a mistrně vytahovali. Povedlo se to bez problému a veleucho bylo následně vztyčeno. Pekaři byli oceněni bouřlivým potleskem. Ti ho na oplátku rozporcovali a začali publiku rozdávat.

I letos došlo opět na rekord! Štramberské veleucho dosáhlo obřího průměru těsta 204 cm a stalo se tak největším upečeným štramberským uchem v dosavadní historii.

Ušatá káva - stánekKromě veleucha si mohli návštěvníci pochutnat také i na maxi pizze, kterou na místě rozváleli, nazdobili a pekli zkušení pizzaři z nedaleké pizzerie Piccolo. Každá čtvrtka maxi pizzy měla jinou chuť a ingredience, takže si všichni, kdo chtěli, přišli na své. Po voňavé pizze se rovněž po chvíli zaprášilo.

A protože si mnoho z Vás nedovede představit den bez výtečného šálku kávy, měli jsme celý den v pohotovosti náš stánek s Ušatou kávou a zároveň jsme si Vás v rohu náměstí hýčkali na terase naší Ušaté kavárny, odkud jste, při šálku čerstvě pražené kávy a dezertu, mohli celé dění na štramberském náměstí pohodlně sledovat.

Atmosféra u našeho stánku i v naší kavárně byla příjemná a přátelská. Za vaši návštěvu, milé úsměvy a spokojenost moc děkujeme! Pochlubíme se Vám, že i nám se podařilo při této příležitosti vytvořit náš nový rekord ve vypitých kávách... ptáte se, kolik jich bylo? Přijdťe se nás zeptat osobně, rádi Vám náš rekord prozradíme.

Těšíme se na Vás nejen na příštích Štramberských slavnostech, ale i kdykoliv v naší Ušaté kavárně.

Recenze Ušaté kavárny  Prohlídka Ušaté kavárny  Vybrat kávu

Letošní Štramberské veleucho má nový rekord! - 2198648 - Štramberské Veleucho 2024

Štramberské Veleucho 2024