5 tipů, jak skladovat zrnkovou kávu

Vaše vášeň pro výběrovou kávu si zaslouží být odměněna každým douškem, plným lahodné chuti a příjemné vůně. Jak ale zajistit to, aby si každé kávové zrno zachovalo svou nejlepší podobu a chuť? Správným skladováním! V našem článku Vám tak přinášíme 5 klíčových tipů, jak zachovat kvalitu a čerstvost vaší znkové nebo mleté kávy po co nejdelší dobu, než ji spotřebujete.

Ušatá káva ze ŠtramberkuJak skladovat zrnkovou kávu

Znáte největšího nepřítele pražené kávy?

Vzduch - respektive kyslík, který způsobuje oxidaci a ta negativně ovlivňuje senzorickou hodnotu potraviny, jako chuť, barva nebo vůně.

Vlhkost - pražené zrno nebo mletá káva mají schopnost absorbovat (pohlcovat) vzdušnou vlhkost. Vyšší koncentrace vlhkosti v kávě může způsobit pomnožení mikroorganizmů v potravině. Vzniká zatuchlost, která vede v důsledku k vytváření spórů plísní, které mohou způsobovat zdravotní rizika.

Světlo - rovněž přispívá k procesu rychlejší oxidace, což vede ke ztrátě aromatických sloučenin obsažených v pražených kávových zrnech. Přímé sluneční světlo může způsobit změny v barvě a vzhledu pražených kávových zrn. To sice nemusí přímo ovlivnit chuť, ale ovlivňuje celkový vizuální dojem kávy.

Na základě uvedených problémových vlivů na čerstvost a kvalitu uskladněné kávy přikládáme 5 tipů

Jak skladovat kávu

1. Nezbytnost kvalitního obalu

Kupujte kávu ve vakuovaných obalech nebo v obalech určených pro kávu s jednocestným aroma ventilem. Kávový sáček by měl mít také hliníkovou ochrannou vrstvu, která poskytuje izolaci proti vzduchu a vlhkosti. Ta brání stárnutí zrn a udržuje specifickou vůni a chuť pražené kávy.

2. Pokud můžete, nakupujte kávu zrnkovou

Nekupujte již namletou kávu. Vyčichlost a nevýraznost chuti neurychlí nic víc, než její namletí. Kupujte raději zrnkovou kávu a melte ji až doma, podle potřeby. Pro mletí kávy můžete využít mechanický nebo elektrický mlýnek. Pokud kvůli pohodlí kávu mlít nechcete, dodržujte alespoň všechny následující tipy.

3. Hlídejte si datum pražení

Chuťové vlastnosti kávy jsou odvozeny od obsažených aromatických olejů v zrnkách. Právě tyto oleje dodávají kávě charakteristickou chuť. Při pražení se uvolňují a rychle se začínají rozkládat. Je proto důležité, aby káva byla vždy čerstvě pražená. Nejlepší šálek kávy si užijete, pokud použijete kávu, která byla pražena maximálně před čtrnácti dny. Zapomeňte tedy na "čerstvou" kávu z marketů, ta byla totiž pražena před několika měsíci. Nejvyšší čerstvost Vám poskytnou pouze lokální pražírny kávy, které praží na základě objednávek a ne do zásoby.

4. Nakupujte radši méně, ale častěji

Co naplat, když si koupíte čerstvou kilovku kávy, ale pak ji pijete několik měsíců. Proto si objednávejte jen tolik, kolik v domácnosti vypijete za jeden měsíc.

5. Skladujte kávu samostatně

Nedoporučujeme uchovávat kávu společně s jinými potravinami, protože ta poměrně snadno a rychle absorbuje různé vůně. Optimálním místem pro skladování kávy je nádoba, do které neproniká světlo a lze ji uzavřít neprodyšně. V dobře utěsněné kávové dóze zůstanou kávová zrnka nebo mletá káva déle čerstvá a vůně se zachová mnohem déle než v otevřeném nebo prodyšném obalu.

Pro Vás, kteří hledají nový zážitek, předkládáme možnost vyzkoušet naši Ušatou kávu ze Štramberka. Nabídka obsahuje několik druhů výběrových káv s vysokým skóringem, kávy vhodné jak na espresso, tak i na filtr.
Prozkoumat nabídku Ušaté kávy

5 tipů, jak skladovat zrnkovou kávu - 2198613 - Jak skladovat zrnkovou kávu

Jak skladovat zrnkovou kávu