Káva a kojení: Jak vyvážit potěšení z kávy se zdravím kojence

Káva při kojeníKafe při kojení

S velkou pravděpodobností jste si zcela odvykla nebo jste omezovala pití kávy v těhotenství. Ale na druhou stranu jste se po celou tu dobu tak trochu těšila, až všechny doporučení, zákazy a omezování díky těhotenskému období skončí a Vy naběhnete do vašeho rutinního stylu života. To určitě platí i pro vaše stravovací návyky včetně pití kávy.

Ale… pro většinu z Vás nastává doba kojení. Možná se ptáte, zda váš ranní šálek lahodné kávy může ovlivnit vaše dítě, pokud ho kojíte.

Kofein v mateřském mléce

Můžeme Vás uklidnit a sdělit, že konzumace mírného množství kofeinu patrně neovlivní vaše zdravé, donošené dítě a to ani v prvních měsících jeho života. Je doloženo, že do mateřského mléka přechází pouze cca 1,5% kofeinu, který matka zkonzumuje. A za jak dlouho se dostane kofein do mateřského mléka? Obecně se uvádí, že maximální koncentrace kofeinu v mateřském mléku je dosaženo cca 1 až 2 hodiny po konzumaci kofeinu matkou. Po dosažení maximálního bodu se hladina kofeinu postupně snižuje, až je úplně vyloučen z těla matky. Je však na místě uvést, že každá žena může metabolizovat kofein odlišně.

Káva při kojení

není zapovězena, pokud dodržíte bezpečný limit pro maximální denní dávku kofeinu. Evropský úřad pro bezpečnost potravin uvádí, že denní příjem 2 šálků kávy (200 mg kofeinu) je bezpečný pro konzumaci během kojení. V USA se v některých doporučeních objevuje množství až 300 miligramů kofeinu za den. Nezapomeňte však, že kofein obsahují i jiné nápoje jako např.: čaj, kakao nebo kolové nápoje. Množství kofeinu v samotné kávě se liší v závislosti na odrůdě kávy, způsobu jeho pražení a způsobu konečné přípravy kávového nápoje.

Kofein při kojení

Při předávkování kofeinem můžete pozorovat u miminka podrážděnost, neklid a poruchy spánku (časté buzení se, nespavost). Předávkování se u dítěte projeví až o několik hodin později, od vypití kávy. Některé děti však mohou být na kofein citlivější. Jde převážně o ty předčasně narozené. Ty mohou vstřebané množství kofeinu matkou tolerovat v mnohem menším měřítku. Konzumaci kafe při kojení se u takového novorozence snažte limitovat.

Bezkofeinová káva při kojení

Pokud jste zvyklá si neodpustit více jak jeden šálek kávy denně, můžete množství kofeinu v mateřském mléce minimalizovat například rozložením stejné dávky kávy do dvou menších během dne. Dalším vhodným řešením je pít kávu bez kofeinu. Bezkofeinové káva neznamená automaticky to, že v ní není žádný kofein, ale je ho tam opravdu málo (standardně 2 až 5 miligramů) na běžný šálek, což je zanedbatelné množství.

Ve vašem rozhodování v období kojení by měla být umírněnost a racionální myšlení s ohledem na zdravý vývoj miminka. Neplatí to jen pro konzumaci kávy, ale i dalších potravin a nápojů. Pokud si nejste jisti a máte ohledně pití kávy při kojení dotazy, neváhejte kontaktovat svého ošetřujícího lékaře.

Přejít na bezkofeinovou kávu pro kojící matky

Káva a kojení: Jak vyvážit potěšení z kávy se zdravím kojence - 2198172 - Káva při kojení

Káva při kojení