Vybrat nejlepší mletou kávu na přípravu tzv. „turecké kávy“ nebo-li zkráceně na českého „turka“ závisí na osobní preferenci a chuti každého kafaře. Nicméně, existuje několik faktorů, na které byste se měli zaměřit při výběru kávy, určené pro tento druh přípravy.
Cena bez DPH od: | 115 Kč |
Cena s DPH od | 129 Kč |
Cena bez DPH od: | 133 Kč |
Cena s DPH od | 149 Kč |
Cena bez DPH od: | 142 Kč |
Cena s DPH od | 159 Kč |
Především je důležité si uvědomit, že pro turka potřebujete velmi jemně mletá zrna kávy. Je tedy vhodné hledat kávu jemně namletou, čerstvou a s vysokou kvalitou zpracovaných zrn tak, abyste získali z turka co nejlepší chuťový profil.
Dalším faktorem ovlivňující chuť turka je země původu kávy. Mezi nejvhodnější pro tento způsob vaření kafe patří zrna z Brazílie, Kolumbie nebo Etiopie.
V neposlední řadě ovlivňuje výsledek turecké kávy kvalita vody, zejména její tvrdost. Tvrdá voda může negativně ovlivnit chuť kávy a zhoršit její aroma. Voda s vysokou tvrdostí způsobuje tvorbu vodního kamene ve varné konvici nebo kávovaru. Pokud tedy máte k dispozici pouze tvrdou vodu, můžete ji před použitím filtrovat nebo použít vodu balenou s nízkým obsahem minerálů.
Proto se doporučuje používat pro tureckou kávu vodu měkkou s nízkým obsahem vápníku a hořčíku. Na druhé straně voda s nízkou tvrdostí může být příliš měkká a nedostatečně extrahovat chuťové složky z kávových zrn.
Vidíte sami, kolik faktorů ovlivňuje chuť a vůni nejčastější české přípravy kávy na turka. Pokud jste vaší kávy „přepití“ nebo není zrovna chuťově nejlepší, doporučujeme Vám změnu.
Tou může být právě degustovací sada Ušaté kávy-kávy, která Vám naslouchá. Prohlédnout nabídku zde: Degustační balíček kávy