Kávová sedlina na zahradě: Co hnojit kávovou sedlinou?

Milujete kávu? Tak to jste v tom s námi! V naší Ušaté kavárně se nám denně hromadí díky přípravě kávy z pákového kávovaru kilogramy kávové sedliny, lidově zvané též lógr. Co s kávovou sedlinou? Kam s ní?

Z kávy, kterou má ráda drtivá většina populace naší planety, nám zůstává na Zemi ročně asi 12.000.000 tun odpadu. Nabízí se tedy možnost efektivnějšího využití, než jen vyhazování do koše. A díky tomu, že kávová sedlina obsahuje velké množství živin, může posloužit i na zahradě jako zdroj kvalitního, ekologického hnojiva.

Kávová sedlina na zahradě a její výhody

Kávová sedlina obsahuje tři hlavní živiny - dusík, fosfor a draslík. Lógr obsahuje i další důležité minerály, jako například hořčík, měd a vápník, které se v syntetických hnojivech obvykle nevyskytují. Kávová sedlina nespálí rostliny, neznečiští podzemní vody, ani nezabije půdní organismy, které jsou součástí zdravého ekosystému. Kávová sedlina je tedy ekologickým hnojivem. Jeho přidáním (až do 25 % objemu půdy) se krátkodobě i dlouhodobě zlepšuje struktura a kvalita půdy.

Pouze malé procento dusíku obsaženého v kávové sedlině mohou rostliny okamžitě využít. V průběhu času mikroorganismy sedlinu z kávy rozloží a přemění suspendovaný dusík na využitelnou formu. Vzniká tak stabilní, pomalu se uvolňující hnojivo, které rostliny milují. Kávová sedlina rovněž odpuzuje zahradní škůdce, jakými jsou mšice, slimáci nebo mravenci. (zdroj: Extension Education in Travis Country)

Co hnojit kávovou sedlinou

Kávová sedlina na zahraděKávová sedlina má mírně kyselé pH (6,2-6,8), což prospívá rostlinám milující kyselejší půdy, mezi které patří:

  • Ze zeleniny například: okurky, rajčata nebo brambory.
  • Z ovoce třeba borůvky nebo jahodníky.
  • Z venkovních rostlin například: rododendrony, vřesy, vřesovníky a hortenzie.
  • Z pokojových rostlin milují kyselejší půdu jednoznačně vévodí orchideje.

Ušatá káva ze ŠtramberkuHnojivo podporuje růst a vitalitu rostlin a výsledkem je bohatá úroda u plodin a krásné, barevné květy u květin.

Jak kávovou sedlinu na zahradě používat

Existuje několik způsobů, jak kávovou sedlinu na zahradě aplikovat:

  • Přímé hnojení: Rozdělíte dobře usušenou kávovou sedlinu kolem rostlin a zapracujte ji lehce do půdy. Dalším způsobem je výroba tekutého substrátu, kdy smícháte lógr s vodou v poměru 1:5 a necháte odstát 1-2 týdny. Posléze můžete tímto tekutým hnojivem zalévat zahradní konví.
  • Mulčování: Kávová sedlina poslouží jako skvělý mulč, který udrží půdu vlhkou a zabrání růstu plevele. Nasypte ji v tenké vrstvě kolem rostlin.
  • Kompostování: Kávovou sedlinu můžete přidat a promíchat s kompostem, kde lógr pomůže urychlit rozklad organického materiálu, který obohatí kompostovanou hmotu o další minerální látky.

Kávová sedlina, která by jinak skončila v koši, se tak stává cenným pomocníkem na zahradě. Nabízí ekologickou a dostupnou alternativu k syntetickým hnojivům, a to s celou řadou benefitů. Využijte kávovou sedlinu a dopřejte svým rostlinám tu nejlepší péči. Vaše zahrada vám za to poděkuje bohatou úrodou a krásnými květy!
A k tomu všemu si můžete dopřát lahodný šálek Ušaté kávy...kávy, která Vám naslouchá.
Přejít na nabídku výběrové kávy

Kávová sedlina na zahradě: Co hnojit kávovou sedlinou? - 2198679 - Kávová sedlina na zahradě

Kávová sedlina na zahradě