Vychutnejte si explozi chutí s kávou ze Salvadoru! Intenzivní oříšková chuť se snoubí s ovocnými tóny jablek a citrónu a zakončena je lahodnou čokoládovou dochutí. Tato výběrová káva s cuppingovým skóre 84/100 vás dostane!
PPL | So 14.12.2024 |
PPL ParcelShop | So 14.12.2024 |
Osobní odběr | Po 16.12.2024 |
Výrobce: | Ušatá káva |
Cena s DPH: | 159 Kč |
Cena bez DPH: | 142 Kč |
DPH: | 12 % |
Dostupnost: | Do týdne ( 125 g ) |
Země původu: | Salvador |
Kyselost: | Střední |
Stupeň pražení: | Střední |
Zpracování: | Honey |
Druh přípravy: | Filtr |
El Salvador je malá středoamerická země u pobřeží Tichého oceánu. Pro srovnání - svou rozlohou je El Salvador tak velký, jako naše Morava. Káva se v Salvadoru pěstuje již od 18. století. První kávovníky do Salvadoru pravděpodobně přivezl jezuitský misionář jménem José Manuel de la Cerda. Existuje několik historických pramenů, které tuto událost dokládají, jedním z nich je například Salvadorský národní archiv. V něm se nachází dokumenty z roku 1779, které zmiňují dovoz kávových semen z Guatemaly.
V dobách své největší slávy byla tato země 4. největším exportérem kávy na světě. Ta ve 20. letech 20. století dominovala salvadorskému exportu s podílem 90 %. Bohužel však utrpěla v 70. a 80. letech 20. století zničující ránu v podobě občanské války. Několik let táhnoucí se nepokoje zdecimovaly kávový průmysl a ukončily éru její dominance.
Pozemková reforma z 90. let minulého století v Salvadoru otevřela dveře drobným pěstitelům kávy, kteří se stali klíčovými hráči v kávovém průmyslu. Proto tito malí pěstitelé dnes produkují drtivou většinu kávy v zemi a hrají důležitou roli v salvadorské ekonomice.
V Salvadoru se pěstuje více než 60 různých odrůd kávy. Nejčastěji pěstovanými odrůdami jsou Bourbon, Pacasura a Catuai.
Zpracování savadorské kávy
Naše káva pochází z farmy Carlose Polyho v Juayúa, kde se šetrně pěstuje s ohledem na životní prostředí a s maximální péčí. Od roku 2012, kdy se Carlos začal plně věnovat pěstování kávy, se zaměřuje i na inovativní metody.
Carlos se řídí vědeckými poznatky a čerpá inspiraci od zkušených pěstitelů, čímž výrazně omezil používání chemických pesticidů a hnojiv. Na jeho farmě se kávové třešně sbírají ručně s maximální péčí, aby se zachovala jejich nejvyšší kvalita.
Na farmě Finca La Brisas klade Carlos Poly důraz na šetrné zpracování kávy s minimálním dopadem na životní prostředí. Využívá metodu zpracování Honey, přírodní fermentační procesy a postupy, čímž se mu daří minimalizovat spotřebu vody. Ta je v procesu zpracování kávy pečlivě upravována a následná anaerobní fermentace v uzavřených nádržích zajišťuje nejvyšší kvalitu kávy s výjimečnou chutí a aromem.
Ochutnejte kávu s příběhem, která odráží Carlosovu vášeň a oddanost svému řemeslu.
Specifikace:
EL SALVADOR/ARABICA, CARLOS POLA HONEY, sběr 2022/2023
Původ: El Salvador - Apaneca-Ilamatepec
Nadmořská výška: 1200 – 2030 m.n.m.
Odrůda: Směs různých odrůd vysoké kvality
Chuťový profil: Intenzivní oříšková chuť, s dojezdem v podobě citrónu, jablek, citrónu a čokoládovou dochutí
Zpracování: Honey
Skladování: uchovávejte v suchu a temnu
Min. trvanlivost: uvedena na obalu
Cena bez DPH: | 47 Kč |
Cena s DPH | 53 Kč |
Cena bez DPH od: | 116 Kč |
Cena s DPH od | 130 Kč |
Cena bez DPH od: | 116 Kč |
Cena s DPH od | 130 Kč |