Co je acidita kávy

Co je acidita kávy

Acidita kávy se vztahuje k primárnímu pocitu chutě kávy, který může být vnímán jako trpkost, ostrost na přední části jazyku nebo suchost v zadní části patra úst nebo pod jazykem. Jedná se o klíčový faktor pro určení kvality kávy a je měřen při cuppingu (degustaci kávy) na základě její vůně a chutě.

Co způsobuje kyselost kávy?

Aciditu kávy připisujeme kyselinám obsaženým v kávových zrnech. Existuje celá řada kyselin vyskytujících se v zelených kávových zrnech. Mnoho z nich se rozkládá termickou reakcí (pražením), jiné nám zůstanou a právě ty se podílí na specifičnosti kyselé chutě v připravované, zalité kávě. Jde zejména o tyto kyseliny: chlorogenovou, chinovou, citrónovou, octovou, mléčnou, jablečnou, fosforečnou, linolovou a palmitovou.

Pokud se chcete dozvědět více o tématu kyselosti kávy, můžete si přečíst náš blogový článek: "Acidita kávy aneb hezky česky kyselost kávy".

Nebo se rovnou chcete podívat na naši nabídku Ušaté kávy? Tady je: Zrnková káva