Průjem je nepříjemný stav, při kterém dochází k častému a řídkému vylučování stolice. Tento stav může být způsoben mnoha faktory: infekcí, stresem, nedostatkem hygieny nebo nevhodnou stravou. Mnoho lidí zajímá, zda konzumace kávy může mít vliv na průjem, a zda by měli v době průjmu vůbec kávu pít.
Podle odborné literatury neexistuje žádný přímý vztah mezi průjmem a konzumací kávy. Nicméně, někteří lidé mohou mít individuální citlivost na kofein a proto mohou mít zažívací potíže v podobě řídké stolice po kávě. Například článek publikovaný v časopise American Family Physician uvádí, že "některé studie naznačují, že kofein zvyšuje střevní motilitu (schopnost střevního traktu pohybovat se a posouvat potravu a trávicí šťávy z horní části trávicího systému až do konečníku) a může být spojen s častější stolicí."
V takovém případě se doporučuje omezit nebo úplně vyloučit konzumaci kávy, dokud se příznaky nezmírní. Nicméně, je třeba mít na paměti, že káva obsahuje také látky, jako jsou polyfenoly a kyselina chlorogenová, které mají protizánětlivé účinky a mohou pomoci v boji proti infekčnímu průjmu.
bývá občasným zažívacím problémem, který není - nebo nemusí být zapříčiněn kofeinem obsaženým v kafi. Na vině je pravděpodobně laktóza - mléčný cukr. Někteří lidé mají problémy s trávením laktózy, protože jim chybí enzym laktáza, který je potřebný na rozklad tohoto cukru. Konzumace mléka a mléčných produktů může u těchto lidí způsobit zažívací potíže, včetně průjmu. Ten, kdo má intoleranci na laktózu by měl do kávy používat mléko bezlaktózové, případně mléko rostlinného původu (sójové, mandlové nebo kokosové mléko).
Kromě toho by měli lidé s průjmem dodržovat zásady zdravé výživy a pitného režimu, včetně dostatečného množství tekutin a konzumace jídel bohatých na vlákninu. V tomto ohledu může být konzumace kávy přínosem, pokud se jedná o kávu bez přidaných sladidel a mléka.
V závěru lze tedy říci, že káva není hlavní příčinou průjmu, ale u některých jedinců může zhoršovat střevní motilitu. Lidé s průjmem by se měli řídit doporučeními svého lékaře ohledně příjmu kofeinu a dodržovat zásady zdravé výživy a pitného režimu. V případě pochybností se vždy poraďte s odborníkem.
Pokud jsou vám tyto zdravotní problémy cizí, neváhejte ochutnat naši exkluzivní výběrovou kávu, která je pečlivě vybrána ze vzdálených koutů světa, kde se nacházejí ty nejlepší kávové plantáže s nejvyšší kvalitou zrna. Naše káva je vždy čerstvě pražená a nabízíme různé stupně pražení, aciditu a chuťové profily, aby vyhovovala přesně vašim představám.
Přijďte k nám a ochutnejte Ušatou kávu, která vás zavede na cestu objevování nekonečných chutí a vůní kávového světa.
Citace:
K P RAO, P. et al. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. BMJ, 2021, vol. 373