Prozradíme vám postup, jak se dělá Panna Cotta. Existuje mnoho verzí a zaručeně „pravých“ italských receptů, které přidáváme na konec tohoto článku. Předtím si ale tento lahodný dezert v krátkosti představme.
První zmínky o Panna Cottě jsou známy z počátku 20. století a zavádí nás na sever Itálie, původ je pravděpodobný v oblasti Piemontu nebo Langhe. Můžeme dedukovat, že stvoření pravému italského receptu napomohla myšlenka možnosti dokonale využit zbytků nebo zůstatků smetany v domácnostech. Je si třeba uvědomit, že první lednice pro domácnost byla představena v komerčním prodeji teprve v roce 1911 a to ještě ve Spojených státech.
Panna Cotta v italštině doslova znamená "vařená smetana“ a výhodou receptu je to, že jde o velmi jednoduchý a rychlý dezert na přípravu, který zvládne každá hospodyňka. V dnešní době existuje mnoho variací, které zahrnují různé přísady jako ovoce, kávu, čokoládu či koření (kardamom, skořice, pomerančová kůra nebo i citronová tráva).
My v Ušaté kavárně ve Štramberku děláme Panna Cottu nejčastěji do skleničky nebo kelímků. Často měníme na ozdobení dle sezónnosti ovoce, které musí být samozřejmě vždy čerstvé. A níže přinášíme konkrétní návod:
Suroviny:
• 1000 ml smetany ke šlehání (s obsahem tuku minimálně 30 %)
• 100 g cukru
• 1 vanilkový lusk (nebo 1 sáček vanilkového cukru s pomletým vanilkovým luskem)
• 3 plátky želatiny
• 4 polévkové lžíce studené vody
Postup:
1. Příprava skleniček, kelímků:
Zvolte si dle preference menší skleničky nebo kelímky, případně speciální silikonové formičky.
2. Příprava želatiny:
Do malé misky nalijte studenou vodu a vložte do ní 3 plátky želatiny Nechte želatinu odpočívat po dobu přibližně 5 minut, dokud nezměkne.
3. Příprava smetanové směsi:
Ve středně velkém hrnci smíchejte smetanu a cukr. Podélně rozřízněte vanilkový lusk, odstraňte semínka pomocí nože a přidejte i vyprázdněný lusk do smetany. Případně použijte ochucený cukr s vanilkovou příchutí. Tip: pokud nemáte vanilkový lusk, nezoufejte. Použijte třtinový cukr s mletým vanilkovým luskem (Dr. Oetker).
4. Ohřev smetany:
Zahřívejte smetanu na středním plamenu, dokud se cukr úplně nerozpustí. Mějte na paměti, že smetanu nepotřebujete vařit, pouze ji ohřejte. Teplota kolem 70-80 stupňů Celsia je dostatečná pro rozpuštění ingrediencí.
5. Odstranění lusku:
Jakmile je cukr v smetaně rozpuštěn, odstraňte směs ze sporáku a vyjměte vanilkový lusk.
6. Přidání želatiny:
Přidejte namočenou želatinu do horké smetanové směsi a důkladně promíchejte, dokud se želatina úplně nerozpustí.
7. Naplnění skleniček, kelímků:
Směs rozlijte do připravených nádob. Tip: Teplou směs rozlévejte do sklenic a kelímků konvičkou – zamezíte tím pokapání, potřísnění okrajů.
8. Chlazení:
Nechte Panna Cottu vychladnout na pokojovou teplotu a poté ji vložte do chladničky. Nechte dezert ztuhnout alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.
9. Zdobení:
Ozdobte plátky čerstvého, omytého a osušeného ovoce. Dbejte na estetický vzhled, protože dezert nejprve vnímáme okem. Tip: Zalijte povrch ozdobené Panna Cotty teplou želatinou, barevně slazenou s naaranžovaným ovocem – ovoce Vám tak vydrží na dezertu svěží mnohem delší dobu a vy tak prodloužíte trvanlivost výrobku.
A další varianty o kterých jsme se zmiňovali v úvodu? Platí to, že jaké si to uděláte, takové to máte. Zde přikládáme další inspirace:
A ke každému dobrému dezertu samozřejmě patří také šálek skvělé kávy. Vyzkoušejte naši Ušatou kávu – kávu, která Vám naslouchá.