Nadýmání po kávě. Jak se tomu úspěšně vyhnout

Káva je pro mnohé z nás nápojem oblíbeným nejen po ránu, ale i během celého dne. Ráno nás nakopne a během dne oddaluje únavu a spánek. Nicméně, pro některé z nás je pití kávy spojené s nepříjemnými vedlejšími účinky.

Nadýmání po kávě

Příčinou a to nejen nadýmání po kávě je kofein, který podporuje tvorbu žaludeční kyseliny. Ta může způsobit podráždění žaludeční sliznice, často vedoucí až k pálení žáhy. Káva, respektive již zmiňovaný kofein je stimulant, který zároveň zvyšuje aktivitu střevních svalů. Tato činnost může způsobit to, že se vzduch dostává do střev a v konečném důsledku vše vede k nadýmání, pocitu plnosti nebo průjmu.

Jak se vyhnout nadýmání po kávě?

Pokud si chcete kávu uvychutnat bez problémů, zkuste několik tipů:

  • Snížte obsah kofeinu v kávě: Mnoho lidí nadýmá spíše silnější káva. Zvolte kávu s nižším obsahem kofeinu nebo přejděte rovnou na bezkofeinovou.
  • Nepijte kávu na lačno: Káva na prázdný žaludek může způsobit větší dráždivost. Před přípravou kávy si dopřejte dobrou snídani.
  • Pijte pomalu: Rychlá konzumace kávy může zvýšit riziko nadýmání. Snažte se pít kávu pomalu. Tím rozložíte její konzumaci po delší čas.
  • Pozor na dolévání mléka nebo smetany do kávy - tyto přísady mohou zažívací problémy vyvolat také.

Celkově vzato, nadýmání po kávě nemusí být nevyhnutelným důsledkem. Malé úpravy ve způsobu, jakým konzumujete kávu, mohou značně pomoci snížit nepříjemné vedlejší účinky a to nejen plynatost. Pokud vás nadýmání po úpravě režimu stále provází, konzultujte vše se svým lékařem, aby zjistil, zda za tím není nějaký jiný zdravotní problém.

Doporučení Ušaté kavárny:

V případě, že máte rádi kvalitní kávu a nemáte již žádné komplikace, vyzkoušejte tu naši Ušatou ze Štramberka.
Prozkoumat nabídku Ušaté kávy