Sobotní odpoledne 26. dubna 2025 se štramberské náměstí opět proměnilo v jednu velkou voňavou pekárnu. Již tradiční Slavnosti Štramberských uší opět přilákaly davy návštěvníků a turistů, kteří se chtěli na vlastní oči přesvědčit o umění místních pekařů a ochutnat proslulou sladkou pochoutku. Letošní ročník však přinesl opět něco navíc – zrodil se nový rekord!
Už dopoledne se začalo šuškat, že tým zkušeného, místního pekaře Ládi Hezkého chystá něco velkolepého. A skutečně, krátce před jednou hodinou odpoledne se rozběhly přípravy na pečení gigantického Štramberského veleucha. Z úctyhodných 45 kilogramů mouky zamíchané těsto putovalo ve 12:55 rovnou na stoly.
Práce s takovým množstvím hutného, nepoddajného perníkového těsta, vyžadovala nejen fyzickou sílu, ale i koordinaci a preciznost. Na čtyřech spojených stolech se pekaři s vervou pustili s válečky do rozvalování. Už po necelé půlhodině, ve 13:25, bylo dílo hotovo a s napětím se čekalo na měření. A pak to přišlo – nový rekord byl na světě! Průměr rozváleného kola těsta dosáhl neuvěřitelných 205 centimetrů, čímž byl překonán loňský výsledek.
Následoval náročný přesun obří placky ze stolů na speciálně připravenou mega pánev. Ve 13:30 se těsto rozprostřelo po její ploše a začalo se pomalu péct. Vůně linoucí se náměstím lákala stále více návštěvníků. Pečení trvalo dlouhých 80 minut, během kterých pekaři neustále kontrolovali propečení a perníkovou placku propékali za pomoci speciálních hořáků také z vrchní strany proto, aby bylo Veleucho stejnoměrně upečené.
Když hodiny ukázaly patnáctou, nastal kritický moment – stahování horké, perníkové placky z pánve a její opatrný přenos zpět na stoly. Zde se ukázala mistrnost pekařského týmu, který s grácií zvládl i tento náročný úkol. O pouhé dvě minuty později už upečený gigant putoval do speciální formy, kde začal chladnout a získávat svůj typický tvar štramberského ucha.
Zatímco Veleucho pomalu chladlo, o kulinářský zážitek se v mezičase postarala místní pizzerie Piccolo. Její tým pilně pracoval na přípravě neméně impozantní mega pizzy čtyř chutí. Od 15:10 se rozvalovalo těsto a následně se pizza zdobila nejrůznějšími ingrediencemi. V 15:45 putovala na mega pánev, odkud se cca o hodinu později linula neodolatelná vůně. Po upečení byla pizza nakrájena a rozdána hladovým divákům.
Netrpělivé čekání na vyvrcholení slavností skončilo v 17:11. Za potlesku přihlížejících Láďa Hezký a jeho tým slavnostně vytáhli z formy zbrusu nové rekordní Štramberské veleucho. Jeho úctyhodných 205 centimetrů v průměru, bylo jasným důkazem píle a umění štramberských pekařů. O čtyři minuty později už se Veleucho porcovalo a rozdělovalo mezi nadšené návštěvníky.
I letos tak Štramberk potvrdil, že tradice pečení veleucha je stále živá a plná překvapení. Kromě rekordního sladkého a slaného zážitku si návštěvníci mohli užít den pohody s cimbálovkou Pomněnka, s místní rockovou kapelou O sto pět a hudebním vrcholem se stalo vystoupení revival skupiny Queen Maria. V mezičase se bavili návštěvníci slavnosti soutěžemi v pojídání štramberských uší. Posilňovali se také v naší Ušaté kavárně nebo u našeho stánku, kde jsme návštěvníky "dopovali" naší Ušatou kávou, slanými a sladkými domácími štrůdly nebo alko či nealko drinky.
Dnešní jarní den se i včetně počasí vydařil na jedničku a už nyní se těšíme, čím nás naši místní pekaři překvapí příští rok! A nezapomeňte na to, že lahodnou kávu a příjemnou atmosféru Štramberku si můžete užít v Ušaté kavárně kdykoliv, nejen o Slavnosti Štramberských uší!
Recenze naší kavárny
Padl nový rekord ve velikosti upečeného Veleucha!